Kredi Menkul Kıymeti, Açığa Satış ve Ödünç İşlemleri
KMK (KREDİLİ MENKUL KIYMET İŞLEMLERİ)
Kredili Menkul Kıymet Kredisi, müşterinin pay senedi alımından kaynaklanan borçları için kullandırılan kredidir.
Kredili Menkul Kıymet İşlemleri, Akbank veya Ak Yatırım şubelerine başvurularak imzalanacak sözleşme sonrasında Ak Yatırım'ın müşteriye kredi limiti vermesiyle başlar.
Asgari kredi limiti 10.000 TL'dir.
Krediye konu olacak menkul kıymetler; Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) ve Borsalar tarafından belirlenmiş, Ak Yatırım'ın uygun bulduğu sermaye piyasası araçlarıdır.
Kredi kullandırımlarında; talep edilen kredi tutarı kadar, (değerleme oranları Ak Yatırım tarafından belirlenmiş) değerlendirilmiş varlığın teminat olarak verilmesi gereklidir. Öz kaynak oranı, SPK’ nın Seri V No :65 sayılı tebliğinde belirtilen formüle göre hesaplanmaktadır. Kredinin ilk verildiği tarihte öz kaynak oranının %50, takip eden dönemde ise %35'in altına inmemesi gerekmektedir. Bu oranın altına inilmesi durumunda müşteriye çağrıda bulunularak, öz kaynak oranı %50 olacak şekilde ilave teminat yatırması veya kredi pozisyonunu azaltması talep edilir.
Kredi limiti artırılmak istendiğinde Akbank veya Ak Yatırım şubelerine gidilerek ek sözleşme imzalanmalıdır.
SPK ve BİST tarafından krediye konu olması uygun bulunmayan pay senetleri kurumumuzda da krediye konu edilememektedir.
Pay Piyasası pazarlar ve pazar gruplarına ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız.
Kredili pay senedi işlemleri hakkında BİST üzerinden bilgi edinmek için tıklayınız.
AÇIĞA SATIŞ İŞLEMLERİ
Açığa satış işlemi, sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının satılmasını ya da satışına ilişkin emrin verilmesini ifade eder. Satışa ilişkin takas yükümlülüğünün ödünç alınan sermaye piyasası araçları ile yerine getirilmesi de açığa satış sayılır.
Akbank veya Ak Yatırım şubelerine başvurularak imzalanacak sözleşme sonrasında Ak Yatırım müşteriye açığa satış limiti verir. Müşteri bu limit dahilinde %100 oranında teminat vermek şartıyla emir anında açığa satış emri olduğunu belirtmek kaydıyla açığa satış işlemi yapabilecektir. Verilecek teminatın değerlemesi Ak Yatırım'ın uygun bulacağı değerleme oranlarıyla hesaplanacaktır.
Öz kaynak oranı; SPK'nın Seri V No :65 sayılı tebliğinde belirtilen formüle göre hesaplanmaktadır. Başlangıç öz kaynak oranı %50, sürdürme oranı ise %35'dir. Bu oranın altına gelinmesi halinde müşteriye %50'ye çekilmesi için teminat tamamlama çağrısı yapılır.
Açığa satış işlemi gerçekleştirebilmek için emrin baştan açığa satış emri olarak bildirilmesi gerekir.
Açığa satışa konu pay senetleri, SPK ve BİST'in belirlediği pay senetleri içerisinden Ak Yatırım'ın uygun bulduklarıdır.
Açığa satış yapılıp pozisyon aynı gün kapatılmadığında, açığa satışı yapılan kıymetin ödünç olarak temin edilmesi gerekliliği vardır.
Detaylı bilgi almak için size en yakın Akbank ve Ak Yatırım şubelerine ulaşabilirsiniz.
ÖDÜNÇ İŞLEMLERİ
Ödünç İşlemleri, pay senedi ödünç almak isteyen yatırımcılarla, portföylerine ek gelir sağlamak amacıyla pay senetlerini ödünç vermek isteyen yatırımcıların karşılaşmasıdır.
Ödünç İşlemleri, Ödünç Pay Piyasası'nda yapılabildiği gibi Ak Yatırım'ın kendi müşterileri arasında da yapılabilmektedir.
Ödünç işleminin yapılabilmesi için Akbank ve Ak Yatırım şubelerinde Ödünç Alma – Verme İşlemleri Çerçeve Sözleşmesi'nin imzalanması gerekmektedir. Ödünç vermek isteyen müşteriler için herhangi bir limit söz konusu değildir. Ödünç almak isteyen müşteriler için limit tanımlanması zorunluluğu bulunmaktadır.
Ödünç alma işlemlerinde ödünç tutarının %120'si oranında Ak Yatırım'ın uygun bulduğu kıymetlerde ve oranlarla değerlendirilmiş teminat alınır. Bu oran %110 oranının altına inerse, %120 olan başlangıç teminat oranına tamamlanması için müşteriye çağrıda bulunulur.
Ödünç alma işlemine konu pay senetleri açığa satış işlemlerine konu kıymetlerle aynıdır. Ödünç verme işlemlerine konu pay senetleri ise ayrıca bu işleme özel olarak Ak Yatırım tarafından belirlenir.
Detaylı bilgi almak için size en yakın Akbank ve Ak Yatırım şubelerine ulaşabilirsiniz.
Tıklayın Sizi Arayalım.